“Green Energy Day” steeds later

Green Energy Day valt elk jaar later. En dat is goed nieuws. Dit is namelijk het symbolische moment waarop we onze groene energie voor de rest het jaar hebben opgebruikt. Dit jaar viel Green Energy Day voor Nederland op woensdag 6 februari.

We dekken in 2019 naar verwachting 10,3 procent van onze energievraag met hernieuwbare energie, vooral dankzij zon, wind en biomassa. In tijd uitgedrukt komt 10,3 procent overeen met 37 dagen van het jaar. Natuurlijk gebruiken we de hernieuwbare energie in werkelijkheid over het hele jaar verspreid, maar het is illustratief om dit in dagen uit te drukken. Dit gaat over alle energie die we in Nederland gebruiken, inclusief industrie en mobiliteit, en over de hernieuwbare energie die we in Nederland opwekken.

31 december 2050

Gelukkig valt ‘Green Energy Day’ elk jaar later. In 2017 was de groene energie voor dat jaar al op 24 januari ‘op’. In 2020 komen we, naar verwachting, al op 13 februari uit. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat Green Energy Day op 31 december valt, uiterlijk in 2050. Dan produceren we genoeg groene energie om het hele jaar mee uit te komen.

Green Energy Day symboliseert dat de groene energie voor dit jaar op is, maar geeft ook het startsein voor de uitdaging om alle overige maanden zo snel mogelijk te vergroenen. Dat doen we als Gasunie door vol in te zetten op waterstof, groen gas, CCS , warmte en een zo duurzaam mogelijk aardgastransportnet. Zelf kan je daar verder aan bijdragen door bv minder te printen, zonnepanelen aan te schaffen of je gasverbruik te vergroenen.